Salam & Selamat pagi semua...
Pagi ni jue nak kongsi beberapa tips or rahsia tersembunyi supaya apam polka dot jadi cantik & gebu.
Tips ni jue dapat dari pengalaman bila dah banyak kali buat. Kadang2 ada gak apam jue yg tak menjadi, dari situla baru tau banyak rupanya pantang larang buat apam ni. Ni antaranya:
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
1) Kena pastikan air betul2 panas sebelum nak kukus apam. Kalau tak, apam tak naik. jadi leper. Masa kukus, gunakan api yang sederhana.
2) Jangan terlebih pukul adunan. Nanti apam akan jadi naik semacam.
3) Kalau nak buat banyak2, abiskan satu adunan dulu. Pastu baru buat adunan yang lain pulak. Kalau lama sangat kat luar, angin akan masuk dalam adunan. Nanti apam jadi banyak lubang2 kat permukaan dia.
4) Kalau nak permukaan apam lagi cantik, sudukan adunan menggunakan sudu kecil untuk masukkan dalam paper cup. . Cuma yang nak buat dot2 je pakai piping bag.
5) Sebelum sudukan tu, kacau dulu adunan supaya angin2 yang masuk dalam adunan tu takde.
6) Satu lagi, kukus setingkat2 tau. Waktu kukusan mesti jangan kurang 15 min (walaupun jumlah apam tu kecil). Nanti apam tak betul2 masak.
7) Bekas untuk menyokong apam (bekas lompang) tu kalau nak guna kali ke-2 , make sure kena sejukkan dulu. kalau guna masa bekas tu panas, apam jadi tak naik.
8) Jangan biarkan apam lama di tempat terbuka. nanti apam keras & dah tak lembut. Lepas angkat apam tu, biarkan sjuk dulu. Then, masukkan dalam bekas bertutup.
8) Jangan biarkan apam lama di tempat terbuka. nanti apam keras & dah tak lembut. Lepas angkat apam tu, biarkan sjuk dulu. Then, masukkan dalam bekas bertutup.
Tu je tips yang jue nak share arini. Semua tu hasil dari troubleshooting buat apam. Bukan kerja je ada troubleshooting, wat apam pun ada... Bila engineer dah jadi baker, camnila jadinya...
mlm td sy wat apam ni...ptutla ade yg gebus,ade yg bantat...sbb,ade yg sy sudukn msuk dlm paper cup,n ade yg gne piping...ade jgak yg mekar..myb api trlalu kuat...huhu..info yg brguna..tQ..lpas ni nk cbe lg...
ReplyDeletetima ksh byk..sbb ari ni dpr order 300 pcs..tak tau apam ada byk lubang kecik2..itu ke udara dh msuk dlm adunan??
ReplyDeletehi zati. Lubang2 tu la disebabkan angin2 yang masuk dalam adunan. Always kacau2 supaya angin2 takde dalam adunan k. Make sure buat satu2 adunan k. walaupun order tu byak.
ReplyDeleteboleh x nk buat dalam loyang?
ReplyDeleteHi... tak pernah lak try buat dalm loyang lagi. :) bole cuba tu. try buat setengah adunan dulu.
ReplyDeleteThen, tengok camne rupa dia. rasa memang sama jela.
nape sy punyr jg penyek...sedih tau...nsb la rase blh diterima pakai =(
ReplyDeletekayrul dah try buat apam polkadot. memang gebu tapi rasa tue tak pasti la coz tak pernah makan lagi sebelum nie...minta izin nak copy tip nie ye
ReplyDeletekalau penyek tu, maybe kurang baking powder. Cuba tambah sikit sebab tak semua baking powder sama.
ReplyDeleteKayrul: silakan...
salam nk tumpang tanya knapa saya buat apam xjadi naik gemuk camni akak ni buat?? dan walaupun saya selalu kacau supaya angin xdak bila dh masak ttp jaa dia jadi bintik2..xtau knapa..harap kak dpt kongsi ilmu..
ReplyDeletesalam kak,
ReplyDeletenak tanya kenapa kadang2 bila saya buat apam ni akan rasa sedikit pahit?? adakah terlebih ovalete atau serbuk penaik?? sebb saya ikut resepi yg d berikan,, n masa panas apam lembut, bila dh sejuk trus keras... naper yerrr??
nurul: kalau tak gebu, tambahkan baking powder. satu lagi pengukus kena tutup ngan kain. yang bintik2 tu bila dah lama sangat pun bole jadi camtu. bila da siap buat dot2, cepat2 kukus. jangn biar lama kat luar.
ReplyDeletetry check, masukkan baking powder or bikarbonat. kalau bikarbonat memg pahit. kalau ikut resepi ni, memang tak kan rasa pahit. ovalette tak semua kedai sama. jue pernh guna ovalette yg tak biasa guna, rasanya agak lain. biasa jue beli kat bakery bagus je. yg keras tu sebb biar lama kat luar. pas kukus & biarkan sejuk jap, terus masukkn dalam bekas bertutup...
salam..saya ada try buat apam polkadot ladybird,tapi warna hitam dan dot dot putih tenggelam..kenapa yer?
Deletetd sy buat apam polkadot,tk lawa la,,akak guna saiz paper cup berapa?,,,apam sy berlubang,ntk berapa naik apa sebab ye?...lg satu akak guna berapa biji telur,,td sy terguna 4 biji..
ReplyDeleteakak sy tk fhm jgn terlebih pukul adunan,,?mcm mn tu
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteNurul: pekatkan sikit kale hitam tu. putih tu memang kadang2 tak berapa nmpak sgt.
ReplyDelete- Guna saiz yang paling kecil sekali. yang berlubang tu kena selalu kacau adunan. Telur guna 3 biji je. terlebih cecair dalm adunan memg tak naik. Kalau tak naik jugak, tambah sau sudu teh lg baking powder.
- terlebih pukul adunan tu bagi yang pakai hand mixer cam akak. mix dengan kelajuan sederhana je. jangan mix ter"over excited". hehehe.
nk tnya... saya kcow adunan tlur,gula lmaa.... tp ttp ada buih3... pas2 dah msok semua bhan... n kukus.. byk plk... kain kt periuk dah ttop.. npa ekk??
ReplyDeletepas 2 dya kerass skit je... nk segebu... tp xdpt..
nk tawu ukuran saiz pper cup yang sesuai . klu ikot lompang nrmal uh apam dye kcik sgt .
ReplyDeleteNaper warna apam siti jadi mcm kene basuh...mcm turun warna plak...sob sob...seb baek raser sedapp n gebu...cuma rupa jer x cantikkkks
ReplyDeletesalam sis nak tanya kenapa apam polkadot saya keras eh? huuhuhuhuh..pastu dia kembang mekar
ReplyDeletesalam.. nape apam sy naik dlm pengukus.. bila buka penutup, turun terus kembang dia.. terus jd bantat.. keciwanya..
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeletesalam.nak tanye knpe ek bla dah sejuk apam jd keras? nk kata lbh tpung xmungkin sbb dh ikut resepi yg betul.musykil
ReplyDeleteAssalamualaikum sis.. urgent nk minta tlg sis.. soalan yg sama dgn anonymous 16 feb 2014 tu. sy ikut resepi sebijik2 dah. tak jadi langsung. sy x putus asa. sy cuba 3x. tetap bantat. rasa mcm cokodok je liat nya.. kenapa sissss??!! 😖😭😭
ReplyDeletesamala mcm sy...dh 2kli buat...still keras..bantat lak
Deletenape sy buat apam jd keras
ReplyDelete